Sevgili Senaristler,
Bir sürü eğitim veya youtube kanalından alacağınız bilgiler hep eksik kalacaktır. Sebebi Senaristlerin bu eğitimleri almasıdır.
Bir Senarist Senaryosunu sunmak istediğinde dikkat etmesi gerektiği en önemli konu Sunum Dosyasıdır. Bu bağlamda RED veya KABUL edileceğinden önemi iki kat değerlidir.
Bunların neler olduğunu sizlerle paylaşmayı önem arz ederim.
Bu her detay veya başlık sizlerin emeğininiz karşılığı olarak size dönecektir. Bunu detayları büyük titizlikle hazırlamalısınız.
Sizin beğendiğiniz bir sunum dosyası zaten sizi yansıtır. En zor insanın kendisinin beğenmesidir.
MASA Akademi olarak bizlerin görevi sizlerle beraber bu sunum dosyalarını hazırlamayı öğretmektir. Gerektiğinde çözümlemeler yapıp daha iyisi için gereken eksikleri Günyüzü görmesi böylelikle sizin kazanmanızdır.
Buradan edineceğiniz bilgi ve detayların ışığında bunu sizde başarabilirsiniz.
Senaryo Sunum Dosyası:
1-Sinopsis: Maksimum 2 sayfadır.
2-Tretman: Kısa maksimum 15-20 sayfa Uzun maksimum 20-35 sayfadır.
3-Karakterlerin Kısaca tanımı: Antogonist ve Protagonist Filmdeki amaçlarının en kısa halidir.
4- Yönetmen veya Senarist Görüşü: (Senaryoyu kimin yazıp sunduğuna bağlı olarak, amaca bağlı olarak her ikisi bir arada olacak şekilde sunulabilir.) Bu bir sunumun en görkemli ve önemli temel taşlarından biridir. Kişisel görüşünüzü, bakış açınızı, beklentilerinizi noktanızı, artistik görüşünüzü de içine katarak kendinizi ifade edip ve anlatmalısınız.
5- Projeyi Destekleyecek Görseller: Farklı projelerin, zorlandığınız noktanızı doğru tarif eden görsellerden örnekler koyabilirsiniz. Bir fotoğraf, çizim, kısa film veya teaser olabilir.
6-Özgeçmiş: Özgeçmişinizi (C.V) amaca uygun bir şekilde hazırlamalısınız. Bir İş başvurusu yapmadığınızı, senaryonuzu sunduğunuzu unutmamalısınız. Özgeçmiş yazarken, kendinizi en iyi ortaya koyacak dili ve tarifi bulmalısınız. Varsa referans mektubunuzu ekleyebilirsiniz.
7-Daha Önceki İşlerinizden Örneklerin Olduğu Bir Sunum: Yapmış olduğunuz eski çalışmalardan kısa bir sunum hazırlayabilirsiniz. Yoksa ilgi alanlarınızdan oluşan ve bu işi neden yapmak istediğiniz anlatan yaratıcı bir çalışma hazırlayabilirsiniz.
8-Senaryoyu Üzerinize Tescil Ettirdiğinize Dair Bir Belge: Bu bağlamda hangi tür bir yol izleyerek Senaryonuzu tescil ettirdiğiniz önem kazanır.
9- Senaryo Yazılış Şekli: (kaçıncı yazım olduğu belirtilerek)
10-Bütçesi Üzerine Çalıştıysanız: Mevcutsa taslak bütçe: